Teaterskolan

Välkommen till Teaterskolan

Är du nyfiken på teater och skulle vilja börja i någon av våra grupper? I maj varje år har vi vår huvudsakliga antagningsperiod till Teaterskolan. Det går också bra att kontakta oss när som helst under året och anmäla sitt intresse till teaterskolan@teater.ax

Teaterföreningen i Mariehamns Teaterskola drivs främst på stora scenen i stadshuset i Mariehamn, men ibland också i annan lokal. Verksamhetsledare är Daniel Lindström som har mångårig erfarenhet av teater, både från scenen och som regissör. Han kommer ursprungligen från Stockholms skärgård, men flyttade tillsammans med familjen till Åland för sju år sedan. Daniels fru Emma är assisterande ledare vid Teaterskolan och tar särskilt mycket ansvar i de yngre grupperna, men hon fungerar också som administrativ hjälp och finns med som resurs i alla grupper.

Läsåret 22/23

Teaterskolan har för närvarande fyra grupper att söka läsåret 22/23:

  • Förberedande, 7-9 år (Börja), en gång i veckan
  • Grundstudie, 10-14 år (Lära), en gång i veckan
  • Grundstudie, 11-15år (Satsa), två gånger i veckan
  • Ensemble, 16+ vuxen (Produktion)

Hur vi jobbar

Teaterskolans yngre grupper arbetar i olika stadier och målet är att alla elever, oavsett tidigare erfarenhet, skall få uppleva att de hela tiden utmanas och utvecklas, både individuellt och i grupp. Teaterskolan utövar verksamhet inom drama och scenkonst som syftar till ökade kunskaper i att kunna agera, berätta, improvisera, framställa eller förevisa… olika historier, idéer, känslor osv. Eleverna övar på att tolka olika rollfigurer och att lära känna deras personlighet, ålder, röst, kroppshållning m.m. Teater är ett grupparbete och samarbete och därför är det viktigt att lyssna på varandra, samtidigt som man försöker bidra med sina egna tankar och idéer till det kreativa skapandet.

Ensemblegruppen är vår vuxengrupp (16+). Denna grupp arbetar främst med att repetera pjäs och att uppföra den inför publik i slutet av varje läsår. Det har blivit många roliga projekt genom åren och allt är i ständig utveckling. Detta läsår 21/22 förbereds det som bäst för en nyskriven pjäs, som har premiär under våren 2022. (William Shakespeares ”Hamlet” som tidigare var annonserad här på Teaterskolans sida är i nuläget framskjuten till läsåret 22/23).

Teaterskolans verksamhetsledare Daniel Lindström

Daniel Lindström

Redan som sexåring så blev jag såld på teater och sedan dess har mitt intresse funnits där. Hela grundskole- och gymnasietiden blev det många olika teaterkurser och uppsättningar och till sist hamnade jag år 1997 på Gotlands Länsteater och fick då som 21-åring agera professionellt för första gången. Två år senare väcktes mitt intresse för regi och så småningom blev det att gå som regissörslärling vid tre olika professionella teatrar; Romateatern på Gotland (Shakespeare), Norrbottensteatern i Luleå och Svenska Teatern i Helsingfors (åren 2001- 2003). Har därefter arbetat mycket med barn- och ungdomsteater i skolor och föreningar, regisserat barn- och familjeföreställningar, samt även gjort flertalet andra teaterproduktioner på amatör- och professionell nivå.

Emma på Teaterskolan

Emma Lindström

Emma Lindström är assisterande ledare på Teaterskolan. Hon har studerat konst– och formgivning på Schillerska i Göteborg, till planarkitekt vid Blekinge Tekniska Högskola, samt gått en tvåårig klassisk musiklinje med inriktning sång och piano vid Gotlands folkhögskola. Emma är allkonstnär och tycker om att uttrycka sig i skapandet på många olika sätt och när hon inte själv står på musik- och teaterscenen, så arbetar hon gärna med scenografi, kostym, måleri, layout m.m. Emma har även lett körer och musikgrupper för barn.