Solveig-priset

Tanken bakom Solveig-priset är att uppmärksamma några av de stora insatser som hela tiden görs inom åländsk teatern.

Lilla Solveig-priset

Lilla Solveig-priset delas ut till en ung person som valt att studera med målet att kunna verka professionellt på scenkonstområdet. Priset är ett stipendium på 500€ och är instiftat och finansierat av Living V&I ab som arbetar med utveckling både av undervisningen i skolan och av lärarnas professionella kunskapsbas. Teaterföreningen i Mariehamn har som mål att utveckla teatern på Åland och det är viktigt att uppmuntra unga att utbilda sig och vi är mycket glada över Living V&I:s pris och att få dela ut det till någon som vågat ta steget att utbilda sig vidare.

Priset har fått sitt namn från en av Teaterföreningens framlidna stöttepelare Solveig Erikson. Solveig-priset delades ut första gången år 2003.

Solveig-statyetten är formgiven av Mia Arentz-Grastvedt.

Pristagare 2022

Erica Dunder

En starkt lysande stjärna på den åländska teaterhimlen, och en inspirerande ledare som jobbar hårt för att ungdomar ska känna sammanhållning och delaktighet. En kompass för rättvisa och ett engagemang för dans som helt har förändrat bilden av teater på Åland. Det skulle vara en mycket bättre värld, ett under, om alla var som Erica Dunder.

LILLA SOLVEIGPRISET – Filippa Enroos

En ung skådespelerska som redan hunnit avverka flera utbildningar och som modigt fortsatt förkovra sig inom scenkonsten genom varierande studier och arbete. Hon medverkar även flitigt i uppsättningar i olika föreningar på Åland och vi hoppas att hon inspirerar fler unga ålänningar att studera vidare inom teater och sång.

Annie Lahti

Med sin scennärvaro inom teater, sång och dans lyser hon som en pärla upp de åländska teaterscenerna. Hon har även utanför scenen ett stort engagemang inom Teaterföreningen i Mariehamn – och har ständigt modet att ta sig an sånt som hon egentligen inte vågar.

De 34 kvinnorna

Det här priset går till någon som sa ifrån när ingen annan vågade. I stormens öga stod de starka och enade. Tillsammans har de påbörjat ett mycket viktigt arbete för förändring.
Solveig priset nummer tre går till alla de modiga 34 kvinnor som skrev på uppropet för en tryggare teatermiljö.

Tidigare pristagare

2018
Isabella Grüssner-Sarling
Nicklas Lantz
Erik Lönngren

2016

2014
Margaretha Österman
Daniel Dahlén
Jon Henrikssen

2012 (delades ut i januari 2013)
Ann-Christine Karlsson
Johan Mansnerus
Lisa Schåman

2010
Lena Andersson
Anders Laine
Erica Jansson

2008
Robert Liewendahl
Mirjam Öberg
Philip Björkqvist
Hedersstatyett till Rolf Eriksson

Från 2006 delas priset ut
varannat år

 

 

 

2006
Ove Andersson
Elisabeth Överström
Alfons Röblom

2005
Ulf Weman
Maria Mäntylä
Frida Österberg

2004
Sven-Erik Björke
Synnöve Westerberg
Julia Westerberg

2003
Jan-Erik Berglund
Gun Sjöroos
Leonarde Brändström