Teaterföreningens första produktion för jubileumsåret 2014 var Bengt Ahlfors' ILLUSIONISTERNA. Premiär var det den 8 februari i Mariehamns stadshus, för inbjudna gäster i samband med Teaterföreningens 100-årsjubileum. Därefter spelades pjäsen februari månad ut. Teaterföreningens uppsättning av ILLUSIONISTERNA var samtidigt pjäsens urpremiär på svenska!

 

Tomas Lundberg som läkaren, Ulf Weman som Kasimir Kant och Sara Henriksson som Charlotta Wallgren.

ILLUSIONISTERNA är en dramakomedi, med humor och mörka undertoner. Vi möter den äldre skådespelaren Kasimir som ser slutet på sin karriär. Han är lite bitter över förspillda chanser och missade möjligheter. Han fick aldrig de stora rollerna som ung.

Kasimir får besök av den unga manusförfattarinnan Charlotta som vill ha med honom i sin nya pjäs. Hon har en ganska stark åsikt om vad konst är.
Charlottas energiska tro på teaterns och konstens kraft möter Kasimirs erfarna cynism.

Till lägenheten kommer också en läkare som anser att teater ska vara som en bakelse, gott och alldeles onyttigt.

Sammantaget handlar pjäsen om vad som är illusion och verklighet, teater och publik, ålder och ungdom, naivitet och cynism, konst och underhållning. En passande föreställning när Teaterföreningen i Mariehamn fyllde 100 år.

 

Medverkande:

Ulf Weman

Sara Henriksson

Tomas Lundberg

Scenfunktionärer:

Sabina Melander

Joacim Toivonen

Malin Saine

Erik Lönngren

Amanda Nordas 

Nicolas Panisse

Thomas NyholmManus: Bengt Ahlfors

Regi och scenbild: Alfons Röblom

Produktion: Daniel Dahlén

Dräkter: Lena Andersson

Rekvisita: Malin Jingstål

Ljud & ljus: Johan Mansnerus, Andreas Brink, Alexander Lindberg och Dany Nordström

Scenmästare: Ulf Schröder

Sufflör: Margaretha Österman

Produktionsassistenter: Malin Saine, Erik Lönngren

Foto (programblad): Anna Purtsi

Layout (programblad): Strax Kommunikation


Föreställningar:

Lörd. den 8 februari 2014 - galapremiär FULLSATT

Fred. den 14 februari
FULLSATT
Lörd. den 15 februari
kl. 19:30

Sönd. den 16 februari
kl.19:30
FULLSATT

Onsd. den 19 februari kl. 19:30

Fred. den 21 februari kl. 19:30

Lörd. den 22 februari kl. 19:30

Sönd. den 23 februari
kl. 19:30

Onsd. den 26 februari kl. 19:30

Torsd. den 27 februari
kl. 19:30

Författaren:
Bengt Ahlfors

 

Bengt Ahlfors (född 1937 i Helsingfors) inledde sin bana som teaterkritiker i Nya Pressen 1959-62 för att så övergå till aktivt teaterarbete. Han har varit regissör vid Svenska teatern i Helsingfors 1966-67, biträdande teaterchef vid Lilla teatern 1967-70 och Svenska teaterns konstnärlige ledare 1975-78. Sedan 1978 har han varit fri författare och regissör med uppdrag både i Finland och utomlands.(källa: uppslagsverket Finland)

ILLUSIONISTERNA blir den tredje pjäsen av Bengt Ahlfors som Teaterföreningen i Mariehamn sätter upp. De två tidigare är DEN SISTA CIGARREN år 2011, och musikalen SMUGGLARKUNGEN (tillsammans med Lars Huldén och Lasse Mårtenson) år 2013. Båda produktionerna togs väl emot av den åländska publiken.

ILLUSIONISTERNA  skrevs år 2001 och uruppfördes på Helsingfors stadsteater i Bengt Ahlfors' egen regi. Rollen som Kasimir spelades av Lasse Pöysti, Charlotta av Outi Mäenpää och läkaren av Taisto Oksanen. Därefter har pjäsen funnit sin spridning utanför Finland, bland annat till Bratislava i Slovakien där den funnits på en teaters repertoar i snart 10 år. Den har också spelats i Tjeckien och i vår ska den sättas upp i Estland. Samtidigt översätts manuset just nu till polska.

 

 


Ulf Weman gör sitt livs roll som Kasimir

Läs Nya Ålands recension!

Fullträff för Alfons uppsättning av "Illusionisterna"


Läs Ålandstidningens recension! 

Bland det bästa jag sett på stadshusets scen

Lantrådet Camilla Gunell

 

Lyssna på Ålands Radios reportage från presspremiären av Illusionisterna den 5 februari.

Lyssna på Ålands Radios reportage om ILLUSIONISTERNA!

Läs Ålandstidningens reportage om produktionen. 

Våra illusionister:

Kasimir Kant:

- När de manliga skådespelarna kommer upp i den lite mognare ålder, så är de flesta av dem antingen alkoholiserade eller döda. Jag har råkat överleva, det är därför jag numera får huvudroller, när A-laget är utspelat.

Ulf Weman:

- Jag hade under ett par veckor traskat runt på Mariehamns gator som sandwichman, alltså bärande på plakat på mage och rygg med reklam för uppsättningen, och fått ett par fribiljetter som belöning.

Så beskriver Ulf Weman sin första teaterupplevelse. Det var Teaterföreningens uppsättning av SÅ TUKTAS EN ARGBIGGA på Kastelholms slott 1964.
Läs mer om Ulf!


Charlotta Wallgren:

- Konst handlar om livet, det verkliga levande livet, och då måste man strunta i idiotiska småborgerliga hänsyn.

Sara Henriksson:

- Jag minns att jag alltid var väldigt fascinerad och det bästa var när man fick gå bakom scenen och säga hej till Rosie och de andra skådespelarna.
Sara Henriksson minns tillbaka hur hon som liten följde med sin mamma för att titta på olika teaterföreställningar där moster Rosie Nordin medverkade.
Läs mer om Sara!


Läkaren:

- Jag är säkert en av de där hjärndöda brackorna som du vill skaka om med dina pjäser, inte sant? Var så god, skaka på, men du kunde ha lämnat mina bakelser i fred!


Tomas Lundberg:

- Ett starkt minne är vistelsen bakom scenen och i logerna på Stadshuset under VITA HÄSTEN-tiden. Vuxna människor som lekte och bara lekte, hela tiden!
Tomas Lundberg minns sin debut på stadhuset. Han var 14 år och hade via körsången fått en roll i Solveig Eriksons uppsättning av operetten VITA HÄSTEN år 1976.
Läs mer om Tomas!