Det här är skådisarna i FAMILJEN BRA som har premiär på Stadshuset den 4:e november! 

 ERIK LÖNNGREN

Förutom i FAMILJEN BRA på Stadshusets scen, är Erik även aktuell under 2018 i den fjärde säsongen av SVT:s omåttligt populära TV-serie BRON, där han har en större biroll.
- Vad som lockar till scenen tror jag är olika för många skådespelare. Kanske ett behov av uppmärksamhet, hängivelsen i att gestalta olika rollkaraktärer, viljan att beröra, själva skapandet ihop med andra och sedan visa upp det för en publik. Det kan också vara ett verktyg för att ifrågasätta och påverka människor på olika sätt, säger Erik.
Erik Lönngren är en av Ålands mest lovande skådespelartalanger. Han debuterade redan som sjuåring och därefter har det blivit många teaterproduktioner runt omkring på Åland. På Stadshuset medverkade han senast i revyn SIDDU BARRA.
Erik har också gjort film och tv. Debuten skedde i Ulrika Bengts omtyckta långfilm IRIS år 2011. Redan året efter gjorde han huvudrollen i Bengts andra långfilm LÄRJUNGEN som gick upp på biograferna hösten 2013. LÄRJUNGEN blev utsedd till Finlands officiella kandidat till Oscarnomineringarna 2014.
Erik studerade skådespeleri på Kulturama 2015-2016. Därefter var han med i tv-serien MORDEN I SANDHAMN, och spelade teater på "Bus", Barnens underjordiska scen, en interaktiv underground teater på Södermalm i Stockholm.


PERNILLA HÄGGLUND

Det var inte säkert att Pernilla skulle gå på audition för FAMILJEN BRA. Hon trodde inte att tiden skulle räcka till. Hon bestämde sig först dagen före.
- Lyckan var ett faktum när jag två dagar senare fick samtal om att man ville ha med mig i pjäsen, säger Pernilla.
- Jag tror att folk gärna spelar eller ser på teater för att det är kreativt och givande. Särskilt när man själv kan relatera till de olika karaktärerna. Och så kan en pjäs innehålla så många budskap som kan tolkas på olika sätt för varje individ. Nya intryck och känslor är alltid roande för ett sinne. Jag kan inte minnas att jag själv någonsin skulle staplat ut från en pjäs på dåligt humör, säger Pernilla.
Pernilla började i Teaterföreningens teaterskola som sjuåring och medverkade då i barn- och ungdomsföreställningar på Stadshuset.
- Teatern har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det är något så exalterande och härligt att få gå in och ut ur olika roller och skapa karaktärer som underhåller, roar och väcker tankar och känslor hos en publik, säger Pernilla.
I vuxen ålder har hon bl.a. haft huvudrollen i HOTELLIGGAREN på Klippan i Sund.


JOHAN EHN

Johan kom i kontakt med teatern redan i grundskolan. Först i några barnpjäser i lågstadiet, och sedan i högstadiet där läraren Robert Liewendahl erbjöd Johan att spela teater på skolans julfester.
I nian valde han drama som tillvalsämne, bl.a. tillsammans med Johan Karrento som fungerar som regissör för höstens uppsättning av FAMILJEN BRA.
- Ett av de roligaste projekten under året var när vi tillsammans skrev manus till och uppförde julfestens teaterpjäs JULBOCKEN. I den spelade jag en förvirrad familjefar som brydde mig mer om mitt bowlingklot än om min fru och familj, berättar Johan.
Under 1990-talet jobbade han med scen, ljud och ljus i några av Teaterföreningens uppsättningar innan det blev en 20-årig paus från teatern. Men nu är det dags igen.
- Nu har jag tagit steget tillbaka upp på scenen med stor glädje och entusiasm. Det känns riktigt bra! Jag hade under ganska många år haft en tanke om att återkomma till teaterns värld men inte känt att jag haft möjlighet och tid. Nu passade det sig inte bättre än att jag hade städat rejält i mina uppdrag den senaste tiden och dessutom hade lagtinget inte plenum under tiderna för repetitionerna så jag tog chansen.
- Många tankar hade gått genom huvudet och framförallt funderade jag på om jag verkligen skulle klara av att leverera det som förväntades. Efter att nu ha repeterat med ensemblen en tid kan jag konstatera att jag verkligen inte ångrar mig. Sällan har jag gjort något så roligt och något som gett mig så mycket energi. Om jag klarar av att leverera lämnar jag till andra att bedöma!
Johan tror att teatern har en viktig funktion i många människors liv och är en bra ventil för att ventilera samhället och dess företeelser.
- I en värld som förändras snabbt och som många gånger blivit rätt ytlig finns det ett ständigt behov av att kunna skratta, gråta och fundera tillsammans. Just det tror jag att teatern kan erbjuda såväl de som står på scen som de som sitter i publiken!


EVA EKSTRÖM-ANDERSEN

Eva gör come back på Stadshusets scen. Hon tillhörde Teaterföreningens ensemble i början av 1990-talet. Därefter har hon synts på scener som Bentes sommarteater och Teater Alandica, med gästspel till Åbo Svenska Teater.
Efter några års paus är det nu dags för Eva att återigen äntra scenen.
- Jag valde att våga anmäla mig till mitt livs första teateraudition för att se hur en sådan går till och hur nervös jag skulle vara. Nervös blev jag dock när Johan Karrento ringde och berättade att jag fått rollen. När jag väl gör något gör jag det helhjärtat, det gäller även teatern, berättar Eva.
Eva tycker att teater ger människan en möjlighet att få drömma sig bort, att helhjärtat få vara någon annan eller ta del av en annans historia för en kort sekund. Att hitta likheter och olikheter med sitt eget liv, att få skratta eller gråta, oavsett om man är på scenen eller sitter i publiken.
- Det och att få bli berörd tillsammans med flera andra, det är saker som jag tror gör att folk lockas till teatern, säger Eva.
Eva Ekström-Andersen är just nu aktuell i rollen som mamma Eva i Familjen Bra.