JOHAN EHN


 

Johan Ehn är en välkänd person på Åland - främst från politikens värld, men också från frivilliga brandkåren. Johan kom i kontakt med teatern redan i grundskolan. Först i några barnpjäser i lågstadiet, och sedan i högstadiet där läraren Robert Liewendahl erbjöd Johan att spela teater på skolans julfester.

I nian valde han drama som tillvalsämne, bl.a. tillsammans med Johan Karrento som fungerar som regissör för höstens uppsättning av FAMILJEN BRA.

Ett av de roligaste projekten under året var när vi tillsammans skrev manus till och uppförde julfestens teaterpjäs JULBOCKEN. I den spelade jag en förvirrad familjefar som brydde mig mer om mitt bowlingklot än om min fru och familj, berättar Johan.

Under 1990-talet jobbade han med scen, ljud och ljus i några av Teaterföreningens uppsättningar innan det blev en 20-årig paus från teatern. Men nu är det dags igen.

Nu har jag tagit steget tillbaka upp på scenen med stor glädje och entusiasm. Det känns riktigt bra! Jag hade under ganska många år haft en tanke om att återkomma till teaterns värld men inte känt att jag haft möjlighet och tid. Nu passade det sig inte bättre än att jag hade städat rejält i mina uppdrag den senaste tiden och dessutom hade lagtinget inte plenum under tiderna för repetitionerna så jag tog chansen.

Många tankar hade gått genom huvudet och framförallt funderade jag på om jag verkligen skulle klara av att leverera det som förväntades. Efter att nu ha repeterat med ensemblen en tid kan jag konstatera att jag verkligen inte ångrar mig. Sällan har jag gjort något så roligt och något som gett mig så mycket energi. Om jag klarar av att leverera lämnar jag till andra att bedöma!

Johan tror att teatern har en viktig funktion i många människors liv och är en bra ventil för att ventilera samhället och dess företeelser.

I en värld som förändras snabbt och som många gånger blivit rätt ytlig finns det ett ständigt behov av att kunna skratta, gråta och fundera tillsammans. Just det tror jag att teatern kan erbjuda såväl de som står på scen som de som sitter i publiken!

 

Produktioner (urval):

Familjen Bra (2017)

Den jäktade (1993)

Gaplappar och gnällspikar (1992)