Nya Åland:

Underhållande soppteater om döden

När Teaterföreningen i Mariehamn och Smakbyn slår ihop sig äter man först soppa i restaurangen och
ser sedan en pjäs i Smakbyns vinkällare.
"Himmel! Vi är döda" handlar om tre personer som dött och nu möts de alla tre i någon slags mellandimension ett purgatorium i väntan på att fara vidare. Med en lapp på tårna ligger i insvepta i vita badrockar på solstolar alldeles kritvita i ansiktet.
Inga namn nämns i pjäsen, publiken får möta den uppgivna bowlingföreningskassören som spelas
av Mikael Enroos, företagaren som spelas av Gus Palmqvist och frisören som spelas av Sabina Melander. Alla tre har levtvolika liv men publiken fårvlägga pussel under pjäsensvgång och till sist märkervman att allt hör ihop.

Mycket prat
Det tar en stund innan man kommer in i pjäsen. Det är mycket prat och man får koncentrera sig för att hänga med ibland. Pjäsen har inslag av samtidens moral och livsstilsval på ett lättsamt sätt.
Gus Palmqvist gör teaterdebut och han gör det med bravur. Honom ser man gärna på scenen igen. Sabina Melander gör rollen bra som den tudelade frisören.
Originalpjäsen heter "Himmel över Nybroplan", är skriven av Bengt Järnblad och hade premiär på Stockholms stadsteater 2009. Den åländska versionen regisseras av Ulf Weman. Han fick lov av Järnblad att döpa om pjäsen så att den bättre passade in på Åland.

Filtar och sittunderlägg
Även om soppteater inte är något nytt koncept på Åland är det ett fräscht komplement till det vanliga. Och att ha ätit något varmt innan pjäsen är nästan ett måste, det är lite småkallt nere i Smakbyns vinkällare. Men för den som fryser finns filtar och sittunderlägg och för den som känner på sig att de inte orkar sitta på en bänk en hel timma kan det vara bra att komma i tid så man får en av stolarna med ryggstöd. Men sitt gärna långt fram så att man hör allt det ekar lite i källaren.
Teaterföreningen och regissören Ulf Weman gjorde ett bra val av pjäs till soppteater. Vid första tanke känns det märkligt med en soppteater om döden. Men det funkar, soppteatern om döden är en underhållande pjäs.
Alexandra Grahn


Ålandstidningen

Inte dödskul, men lättsmält

"Himmel! Vi är döda" bjuder på en fin balansgång mellan Stockholmsklyschor och lokal igenkänningshumor i en underhållande och lättsmält soppteater.
En allvarsam bowlingkassör, en företagsledare och en kärlekskrank frisör omkommer i en trafikolycka och hamnar i dödens väntrum. Där reflekterar de över sina liv och diskuterar om resan mot nästa destination slutar vid en kotlett av Särimner, 72 oskulder eller om de hamnar några våningar längre ner.

Originalpjäsen "Himmel över Nybroplan" hade premiär 2009 på Stockholms stadsteater där scenografi och kostym också bestod av solstolar och vita badrockar. Spakänslan infinner sig däremot inte i Smakbyns källare, snarare blir det en kall och avskalad scen som fungerar effektivt som purgatorium.

Bra insatser
Manuset är hyfsat rappt och innehåller blinkningar till Satre och Dante tillsammans med en diskussion om moral, val och livsstil. Dialogen är smart och på sina ställen riktigt rolig, men ofta blir humorn lite för övertydlig. Liknöjd, dödstrött, ja vi fattar. Och även om repetition är ett viktigt grepp i en monolog blir det emellanåt alltför tjatigt.

Dessbättre mjukar skådespelarnas insatser upp manusets bitvis torra humor. Scendebutanten Gus Palmqvist spelar naturligt den pragmatiske chefen för ett byggföretag och lyckas på ett oforcerat sätt leverera repliker som frambringar många skratt hos publiken. Mikael Enroos och Sabina Melander gör avtryck som de lite mer känsliga, men underfundiga, själarna.

Regissören Ulf Weman har valt en fin balansgång mellan Stockholmsklyschor och lokal igenkänningshumor i denna underhållande och lättsmälta soppteater.

Linnea Friman