2009

DEN SKALLIGA PRIMADONNAN

- en radioteaterföreställning. Sänds den 6 december kl. 16.00 i Ålands Radio (91,3 MHZ eller www.radiotv.ax).

 

 Trailer

Trailer

Trailer

Trailer

Trailer

 

Pressen tyckte:

"Vi talar om vädret, om nyheter i tidningen, om släktförhållanden i tomma fraser, men där bakom orden bränner helt andra frågor om mening, mål, kärlek och tillhörighet. Och vem av oss upplever inte tillvaron som mer eller mindre absurd? "Universum tycks mig oändligt märkligt och främmande" skrev Ionesco.
     Ann-Christine Karlsson lyser i rollen som mrs Smith, jo man kan lysa också i radio. Hon låter mrs Smith vara just så passligt hysteriskt behärskad att det krafsar lite skrämmande i lyssnarens själ. Mr Smith i Jan-Erik Berglunds tolkning låter också skrämmande trovärdig, trots den helt skruvade dialogen kunde han vara Karl Karlsson i Hulta.

     Paret mrs och mr Martin spelas av Maria Mäntylä och Daniel Dahlén, båda gör gedigna insatser. Anna Reymers har en mindre, men betydelsefull nyckeroll som husan Mary, som i slutet brister ut i eldfängd poesi.
Mest överraskar debuterande Danne Sundman, som verkligen imponerar. Danne Sundmans roll som brandchefen Jim är visserligen tacksam och plockar många lätta poänger, det är också efter hans entré som man faktiskt börjar fnissa högt vid sin radio. Men de långa och invecklade replikerna är en verklig utmaning också för en garvad skådespelare och Sundman klarar dem med glans, löpande ledigt.
Månne inte en ny lysande stjärna har tänts på den åländska teaterhimlen. Ett fynd som Alfons Röblom lockat fram på tiljorna.

     Alfons Röblom klarar sin regidebut med beröm godkänt. Pjäsbearbetningen är lagom modigt anpassad till åländska förhållanden. Han litar på sin text, i motsats till många andra scenuppsättningar av pjäsen."

- Katarina Gäddnäs, Nya Åland

 

Ann-Christine Karlsson och Jan-Erik Berglund under inspelningen av DEN SKALLIGA PRIMADONNAN i Hindersböle augusti 2009.

 

Medverkande

Ann-Christine Karlsson

Jan-Erik Berglund

Maria Mäntylä

Daniel Dahlén

Anna Reymers

Danne Sundman

Sång:

Doctor Rotweiler

Jakob Creutzfeld

Benjamin Rostén

Introduktörer:

Anne-Louise Fogelström

Margaretha Österman

Anders Hallbäck

 


 


Manus: Eugène Ionesco

Översättning: Ebbe Linde

Bearbetning och regi: Alfons Röblom

Teknisk regi, redigering: Edward Mattsson

Pyroteknik: Johan Mansnerus

 


 

Teaterföreningen har tidigare satt upp pjäsen, då under namnet DEN SKALLIGA FÖRTROLLERSKAN år 1975.