2009

KRYMPLINGEN FRÅN INISHMAAN

 

Irländsk humor på Stadshusets scen

Alla medverkare talar varmt om den. Pjäsen "Krymplingen på Inishmaan" premiäruppförs fredagen den 13 juni på Stadshusets scen.

Ålandstidningen har fått tjuvtittat lite.

TEATER En liten träkloss har kilats fast under dörren så att den bakre ingången till Stadshusets scen hålls öppen. Inne i festsalen har scenen temporärt byggts om så att "känslan blir mer intim och akustiken bättre", som regissören Arn-Henrik Blomqvist förklarar det.

Skådespelarna är upplysta, sittplatserna i mörkt dunkel. "Okej, kör igång"

Johnnypateen (Jan-Erik Berglund)kliver in med stora steg in i systrarna Kate och Eileens (Anki Karlsson och Gun Jansson) bybod för att berätta om tre stora nyheter. Strax anländer även krymplingen Billy( Tomas Lundberg) med en ledsen och eftertänksam blick.

Brutal komedi

På ön Inishmaan utanför Irlands västkust känner alla alla. Billy är en handikappad och föräldralös yngling, som bor hos systrarna som är slängda i käften med en rå men hjärtlig humor. Deras butik är öns absoluta träffpunkt, som dagligen besöks av den vandrande skvallertidningen Johnnypateen. Nyheten att ett amerikanskt filmteam anlänt till grannön verkar slå ner som en bomb på Inishmaan och väcker Billys drömmar om ett annat liv i Hollywood.

Inishmaan är en av tre vindpinade och mytomsusade kalkstensöar utanför Irlands västkust. Omgivna av ett blåsigt Atlanten finns där både en speciell natur och speciella människor.

"Krymplingen på Inishmaan" är en brutal komedi om det lilla samhället där alla känner alla. Pjäsen utspelas 1934 då amerikanen Robert Flaherty på riktigt spelade in dokumentären "The man of Aran." En dokumentärfilm om fiskabefolkningen och deras hårda liv i kampen mot havet.

-Jag har valt den här pjäsen för att det är den bästa pjäs jag någonsin läst, säger regissören Arn-Henrik Blomqvist. Och det är inte bara jag som tycker det, även vår yngsta skådespelare Jon Henriksson kommenterade efter första läsningen: Den här är ju klockren!

Skön irländsk humor

Pjäsen är skriven av Martin McDonagh född 1971 i London av irländska föräldrar. Han tillhör den grupp brittiska dramatiker och filmare som fick sitt genombrott på 1990-talet.

-Pjäsen är väldigt fin byggd med många olika sidor. Den är tragisk, varm, rolig och framförallt galghumoristisk, säger Arn-Henrik. Karaktärerna är udda och miljön intressant. Av alla föreställningar jag satt upp har ungefär femton procent varit irländska. Jag gillar deras sköna svarta humor och "Krymplingen från Inishmaan" är ett praktexempel.

Filmen "Mannen från Aran", som pjäsen är inspirerad av, visades på riktigt för öborna 1934. Men de kände inte igen sig i bilden som gavs av ölivet. Man visade upp män som fiskade haj och kvinnor som bar in tång från havet, saker man inte gjort på öarna på över 50 år.

-Det var en idealistisk bild av ölivet som filmaren visade upp, säger Arn-Henrik och om detta berättar pjäsen.

Bra samarbete

"Bryt". Ny scen. Fram med stolar. Nu får vi se scenen då filmen visas för byborna.

-Det flyter på som det ska, säger Arn-Henrik lite senare. Det är helt sjukt roligt att jobba med de här människorna och syftar till de som sitter uppradade på scen.

-Men visserligen har vi fått pressa på för att hinna med.

Detta är inte första gången som Arn-Henrik Blomqvist hoppar in som regissör för Mariehamns teaterförening.

-Samarbetet i fjol med "Katt på hett plåttak" gick så bra att vi gärna ville ta Arn-Henrik till vår hjälp igen, säger föreningens ordförande Maria Mäntylä.

-Att arbeta tillsammans med honom ger oss så mycket. Det är precis det här vi vill göra: Utveckla Mariehamns teaterförening till någonting nytt.

-Ja, Arn-Henrik är ett proffs, flikar Tomas Lundberg in. Han är petig när det gäller alla bitar: kläder, rekvisita och teknik, varenda pausering och tonfall. Vi lär oss saker hela tiden och den här pjäsen är så otroligt bra.

-Jag tycker det är jätteroligt att jobba med teaterföreningen och hade egentligen bara ett villkor när jag tackade ja, säger Arn-Henrik. Jag ville att vi skulle använda oss av en annan spelstil och jag kan lova det här är någonting som ingen sett tidigare.

Premiär på "Krymplingen på Inishmaan" är fredagen den 13 mars klockan 18.30 på Stadshuset. Tolv föreställningar är inplanerade men det kan bli fler.

Liz Lindvall
Ålandstidningen

Medverkande:

Tomas Lundberg

Jan-Erik Berglund

Gun Jansson

Kenneth Johans

Ann-Christine Karlsson

Maria Mäntylä

Jan Nordberg

Margaretha Österman

Jon Henriksen 


 

Manus: Martin McDonagh

Översättning: Mårten Westö

Regi och scenografi: Arn-Henrik Blomqvist

Producenter: Daniel Dahlén, Andreas Backman

Dräkter: Lena Andersson

Ljus/ljud: Johan Mansnerus, Andreas Backman

Scenbyggnad: Ulf Schröder

Rekvisitör: Petter Lobråten

Foto: Jacob Saurén