2008

ALDRIG I LIVET

 


 

 

Daniel Dahlén, Maria Mäntylä, Kenneth Johans, Jan-Erik Berglund, Julia Westerberg, Petter Lobråten och Malin Jingstål.


Pressen tyckte:

"Stark ensemble får farsen att leva
Att spela fars är att gå igenom dörren i rätta ögonblicket. En fars är oftast uppbyggd som ett problem att lösa och skulle någon skådespelare råka gå igenom fel dörr faller hela pjäsen ihop.

Men för det finns ingen risk här, det är ett osedvanligt väl sammansvetsat gäng som låter Freemans fjäderlätta fars studsa över tiljorna och ut och in genom dörrarna.

Farsen är klassiskt byggd, personer som kunde vara sannolika råkar in i osannolika förvecklingar. Vem kunde tro att ett hälsohem är ett sådant fartigt ställe!

De sju karaktärerna är utmejslade och renodlade. Vampiga Vanessa, Julia Westerberg, som behåller sinperfekta ryska brytning pjäsen igenom och klättrar på allt karlfolk, rutinmässigt. Hon gör en mycket slipad och medveten insats.

Slår gnistor
De två kanaljerna spelas av Daniel Dahlén och Kenneth Johans, som sekunderar varann perfekt. Ett komiskt radarpar där Dahlén står för den sanslösa mimiken och det utvecklade kroppsspråket och Johans behåller draget av charmig slyngel. Det slår gnistor om deras möten.

Jan-Erik Berglund som matvraket Hooper drar ner många skratt bara genom att uppenbara sig. Hans täta raider till en garderob ser ut att vara fjärrstyrda och efter att ha snott en picknickkorg med öl i blir han som förbytt.

Scenen där han kräver "underschökningsbevis" av konstapeln, Petter Lobråten, hör till de mer oförglömliga.

Två systrar
Som sammanbindande länkar fungerar farsens två systrar, spelade av Maria Mäntylä och Malin Jingstål. Mäntylä är den gapiga ragatan i högklackat som inte drar sig för att använda käppen för att uppnå effekt och Jingstål som den väna familjeflickan som försöker hålla skenet uppe.

Var och en för sig skulle karaktärerna inte klara sig men satta i sammanhang och fungerande i högt tempo får de publiken att skratta och tro på illusionen som spelas upp.

En extra eloge till den hotfulla vattenbehållaren som gjorde en minnesvärd rollprestation, även den.

Gå för all del och se farsen, det är era skrattmuskler värda.

- Benita Mattsson-Eklund, Ålandstidningen

Medverkande:

Maria Mäntylä

Daniel Dahlén

Kenneth Johans

Malin Jingstål 

Jan-Erik Berglund  

Petter Lobråten

Julia Westerberg


Manus: Dave Freeman

Översättning: Elin Helena Petersdóttir, Peter Snickars

Regi: Synnöve Westerberg

Scenografi: Ulf Schröder

Ljus: Johan Mansnerus

Ljud: Andreas Backman

Dräkter: Lena Andersson

Foto: Andreas Dienert


 

Läs programbladet

Radioreklam