2006

ETT UNDERBART BRÖLLOP 

Läs programbladet

Pressen tyckte:

"Fars med högt tempo

Framgångsrika brittiska farser bygger på fyndiga texter och högt tempo. "Ett underbart bröllop" av Robin Howdon är inget undantag.

Howdon, som haft stora framgångar, vet minsann hur en slipsten skall dras. Han har själv stått på scenen och framför kameran i allt från farser och såpor till roller som Hamlet och Henrik den IV. Han har regisserat, producerat och också skrivit böcker.
"Ett underbart bröllop" erbjuder gott material för såväl proffs som goda amatörteatrar och har spelats flitigt på många scener runt om i Europa de senaste åren.
I fel sällskap

I inledningscenen vaknar den blivande brudgummen Björn (Anders Laine) upp i den hotellsvit där han följande natt borde krypa mellan lakanen med sin nya fru, problemet är bara att han vaknar upp bredvid en främmande kvinna och inte minns hur de två hamnat där.

Att de inte bara sovit med händerna på täcket blir han också snabbt upplyst om när hans sängkamrat vaknar. Det skall småningom visa sig att hon är hans bäste vän och best-man Franks (Kenneth Johans) nya flickvän Maria (Maria Mäntylä).
Det är ju inte svårt att föreställa sig vad som följer av detta. I synnerhet som både Frank och den blivande bruden Elisabeth (Gun Jansson) knackar på innan Maria kunnat förpassas i väg. Vi får uppleva hur man högst påtagligt går bort sig i bortförklaringarnas snårskog.

Fyndigt
I Teaterföreningens uppsättning har regissören Ove Andersson och aktörerna på scenen lyckats bra med att ta vara på det fyndiga i texten och med att hålla tempot uppe. I en fartfylld fars av det här slaget finns det alltid risk för överspel.
Några gånger faller man väl för den festelsen, men det mesta lyckas man undvika. I vissa crescendon i handlingen klarar man dock inte riktigt att hålla röstresurserna under kontroll. Det blir lite väl skrikigt.

Över lag gör alla i ensemblen dock en riktigt bra insats. Anders Laine, Maria Mäntylä, Gun Jansson och Kenneth Johans i de centrala rollerna har alla hygglig scenvana.
Säker i sin roll som brudens mor, som vill tyda allt till det bästa, är också Ann-Christine Karlsson. Petter Lobråtens roll som hysterisk hotelldirektör med otydlig fransk accent är så liten av det är svårare att få något grepp om den.

Dahlén lyser
Men skall man i sammanhanget utnämna någon till kvällens verkliga stjärna så är det definitivt Daniel Dahlén, som spelar sin hotellstäderska så suveränt att han småningom bara behöver visa sig för att förväntningarna bland publiken skall skruvas upp ytterligare.
Det är förstås en tacksam roll, men samtidigt också krävande. I mitt tycke gör han den suveränt, rakt igenom.

I förhandsinformationen har det gjorts en del anspelningar på nakenhet, men det är kanske mest ett reklamgrepp. Det som serveras håller sig nog, i allt väsentligt, inom det anständigas gränser. Den som rodnar på den här föreställningen måste nog vara väldigt pryd."

- Jan Kronholm, Nya Åland

 

Medverkande:

Anders Laine

Gun Jansson

Kenneth Johans

Maria Mäntylä

Ann-Christine Karlsson

Daniel Dahlén

Petter Lobråten


 

Manus: Robin Hawdon

Regi: Ove Andersson

Producent: Andreas Backman

Produktionsassistent: Daniel Dahlén

Scenografi: Ulf Schröder, Marita Finnerman

Ljus: Johan Mansnerus

Ljud: Andreas Backman

Dräkter: Lena Andersson

Muxikmixning: Martti Rajamäki

Foto: Jacob Saurén