Teaterskolan

Teaterföreningen i Mariehamns teaterskola drivs i nya lokaler i ”Boost” ungdomshuset i Dalbo.
Ledare är Daniel Lindström som har mångårig erfarenhet av teater, både på scenen och som regissör. Han kommer ursprungligen från Sverige men flyttade tillsammans med familjen till Åland och Föglö år 2014. Daniels fru Emma är assisterande ledare vid Teaterskolan.

Teaterskolan har för närvarande 5 grupper

  • Förberedande gruppen, 7-9 år (fullsatt)
  • Grundstudiegrupp, onsdagar 9-14 år (fullsatt)
  • Grundstudiegrupp, torsdagar 9-14 år (plats finns)
  • Ensemblegruppen, 15+ år (fullsatt)
  • Föglögruppen (fullsatt)

Teaterskolans grupper arbetar i olika stadier och målet är att alla elever, oavsett tidigare erfarenhet och ålder, skall få uppleva att de hela tiden utmanas och utvecklas.

En vision inom skolan är en årlig satsning på en ”expertis” då en yrkesskicklig person/personer kommer och undervisar på ett tema inom teaterns värld.
Detta läsår kommer humorduon Lustgas till oss och håller i trolleriworkshops (24-25 november), samt uppför trollerikomedin ”Tretton trollkarlar och en farsa” – en föreställning som handlar om hur livet kan vara på en lokal trolleriförening. Lustgas består av Elias Bjärgvide och Andreas Anterot som kombinerar trolleri, skådespeleri och improvisation för att skapa humoristiska föreställningar. Mer om trollerihelgen, anmälan osv. kommer i oktober.

Pressbild Lustgas

Ensemblegruppens arbete kommer att resultera i framförandet av en pjäs varje år.
Läsåret 2018/2019 är det ”Alice i underlandet” som ska sättas upp och premiären är preliminärt planerad till den 26 januari 2019 i Stadshuset i Mariehamn.
Det blir en färgsprakande familjeföreställning med nyskriven musik och utöver ensemblegruppen så kommer många kreativa ålänningar att agera, sjunga och dansa i produktionen.

Är du nyfiken på teater och skulle vilja börja i någon av våra grupper? Kontakta oss och anmäl ditt intresse till teaterskolan@teater.ax Då ordnar vi plats så snart plats finns!

Välkommen till Teaterföreningen i Mariehamns Teaterskola!


Daniel Lindström är ledare för Teaterskolan och gift med Emma som fungerar som teaterassistent. Här kommer några ord direkt från honom.

Daniel Lindström

Redan som sexåring så blev jag såld på teater och sedan dess har mitt intresse funnits där. Hela grundskole- och gymnasietiden blev det många olika teaterkurser- och uppsättningar och till sist hamnade jag år 1997 på Gotlands Länsteater och fick då som 21-åring agera professionellt för första gången. Det var stort! Två år senare väcktes mitt intresse för regi och så småningom blev det att gå som regissörslärling vid tre olika professionella teatrar; Romateatern på Gotland (Shakespeare), Norrbottensteatern i Luleå och Svenska Teatern i Helsingfors (åren 2001-2003).

Har därefter arbetat mycket med barn- och ungdomsteater i skolor och föreningar, regisserat barn- och familjeföreställningar, samt även gjort flertalet andra teaterproduktioner på amatör- och professionell nivå.

Jag och familjen kom till Åland år 2014 och här har det hittills blivit regi för tio olika teateruppsättningar, och som det ser ut nu så blir det även fler.

Emma Lindström

Emma Lindström är assisterande ledare på Teaterskolan. Hon är fyrabarnsmamma, har studerat konst – och formgivning på Schillerska i Göteborg, till planarkitekt vid Blekinge Tekniska Högskola, samt gått en tvåårig klassisk musiklinje med inriktning sång och piano vid Gotlands folkhögskola.
Emma är allkonstnär och tycker om att uttrycka sig i skapandet på många olika sätt och när hon inte själv står på musik- och teaterscenen, så arbetar hon gärna med scenografi, kostym, måleri, layout m.m. Emma har även lett körer och musikgrupper för barn.

 

Teaterskolan, kontakt:


teaterskolan@teater.ax

 


 Från skolan till scenen!

- Teaterföreningens mål är att Teaterskolan ska vara en fullt integrerad del i föreningens verksamhet. Flera tidigare teaterskoleelever tillhör numera Teaterföreningens ensemble och har firat framgångar i våra uppsättningar. Vi ser gärna att eleverna är med i våra produktioner både på och bakom scenen!


Maria Mäntylä
Skådespelare och f.d ordförande, Teaterföreningen i Mariehamn 


Teaterföreningens DROGPOLICY