DOKTOR FRISK - RECENSION - ÅLANDSTIDNINGEN - 22.3.2010

Dr Frisk imponerar och väcker glädje


Det finns så mycket att vara glad åt, är och var en slogan som en bank använde sig rätt mycket av för några år sedan. Fredagen var en sådan dag för denna skribent, litteraturdagarna inleddes i biblioteket och det var åtföljande cocktailmottagning i Självstyrelsegården. Och så kronan på verket, dagens pricken över i, premiärföreställningen av Julia Westerbergs musikteater "Dr Frisk" på stadshusets scen.
Teaterföreningens Teaterskola som under Synnöve och Julia Westerbergs ledning under många år redan lärt barn och ungdomar grunderna i scenkonsten är så att säga ryggraden i denna föreställning som är vårens satsning. Ett tjugotal aktörer finns med på scenen, några roller dubbleras.

Tävlar om uppmärksamhet

Det hela utspelar sig i Dr Frisks (Erik Lönngren) mottagningsrum där fyra sjuksköterskor tävlar om att få doktorns uppmärksamhet och kärlek. In kommer så småningom också patienter som Herr Berg, Fröken Olsson, Herr och Fru Frisén samt Lill Lisen med sina olika krämpor som de vill att den rätt oberörde och coole doktorn ska bota.
Alla upptäcker snart att sjukdomar inte dimper ner från ingenstans - de orsakas bland annat av baciller. Krångelbacillen är särskilt besvärlig men detfinns även Vilda Baciller och Goda Baciller. Bacillerna har namn som Limsa Läsk, Tugg Gumma, Kara Mella, Choko Lad, Slicke Pinne och Sent-I-Säng. Bacillerna är särskilt besvärliga mot flickan Lill Lisen (Julia Jansson) som gillar både läsk ochgodis.
Det här är uruppförande av en pjäs som Julia Westerberg skrivit. Texterna går på vers och är helt enkelt suveränt fyndiga. När systrarna undrar om "doktorn är kär i sin fru", svarar han "ja hon passar i mitt liv just nu". Att skriva och spela på vers är inte lätt men det här fungerar ypperligt bra.

Imponerande

Det är helt enkelt en imponerande föreställning som dessa unga skådespelare levererar. Sjuksystrarna Elisa Gustafsson, Amanda Nordas, Mikaela Johansson och Marilinn Lund har långa krävande partier i början med både dans och sång tillsammans med doktorn Erik Lönngren. Gamla välkända örhängen som "Han går som en karl" och "Det är inte lätt att va ödmjuk" framförs med välsjungande schvung. Scenkoreografin med alla rörelser och danser bärJulia Westerbergs, specialiserad på fysiskt utlevande teater, kännemärke. Den är metodisk och genomförd med en precision som är mycket njutbar.
Det är alltså mycket sång och dans i denna föreställning där Anders Laine och hans skickliga musiker står för ackompanjemanget. Ska jag lyfta framen speciell scen som är synnerligen proffsigt genomförd är det närLill Lisens alla baciller kommer på besök för att fresta henne med godis och annat som inte är bra för en liten flickas tänder och allmäna hälsa. Bacillerna dansar in somhäxaktiga spökvarelser med blåslagna ögon och ruttnande tänder. Det är suggestivt och medryckande - helt enkelthärligt.

Bär upp krävande roll

Dr Frisk själv, Erik Lönngren, har en krävande roll som han bär upp skickligt och konsekvent. Trots intensiva uppvaktningar från de fyra sköterskor-namedillröda hår låter han sig inte bekomma, behåller sin oberörda min.
Lill Lisen Julia Jansson har också en fin scennärvaro med härligt minspel som växlar sekundsnabbt mellan trumpenhet och glädje. Hon hänger villigt med på bacilldansarnas alla upptåg. Den lurviga krångelbacillen spelad av Tilda Lindén gestaltar en ganska svår roll med bravur.
Jag blir glad och skrattar väldigt mycket under föreställningen. Jag är glad över att Åland nu har fått en ny pjäsförfattare - Julia Westerberg - som lyckats med konststycket att leverera en fin och löpande text på vers.

Energi och glädje

Mest glad är jag över den scenkonstens entusiasm, energi, glädje och kunnighet som dessa ungdomar visar upp. Här ses tydligt att Teaterskolans undervisning börjar producera gott resultat (det har den gjort i många år redan) som lovar att vi får många unga skådespelare, dansare och sångare som har förutsättningar att nå långt framöver.
Ålänningar i alla åldrar - ni får inte missa "Dr Frisk". Gå och se den. Nu!

Jan-Erik Berglund

kultur@alandstidningen.ax