DOKTOR FRISK - RECENSION - NYA ÅLAND - 22.3.2010

 

Doktor Frisk behöver ingen medicin

Det här är det bästa jag sett på Stadshusets scen på länge. Musikteatern Dr Frisk är definitivt värt ett besök. Den utspelar sig på en läkarmottagning och pjäsen går på rim varvat med bekanta och obekanta sånger som framförs av skönsjungande unga talanger.

Erik Lönngren stjäl scenen när han kommer in som den mycket självbelåtne doktor Frisk, som sätter kvinnornas hjärtan i brand. Hans mottagningsköterskor (Elisa Gustafsson, Amanda Nordas, Mikaela Johansson och Marilinn Lund) tävlar om doktorns uppmärksamhet, men något gensvar för sina känslor får de inte. ”Det är inte lätt att vara ödmjuk”, sjunger den gode doktorn, som är allt annat än ödmjuk.

Till hans mottagning söker sig mer eller mindre sjuka personer. När den hypokondriske Herr Berg kommer in på scenen måste jag titta en extra gång i programbladet. Är det Matts Stenlund? Nej, det är Kenneth Johans, som med tydliga Stenlund-manér gör en mycket humoristisk tolkning av en ”mammas pojke”.

Baciller

En flicka, Lill Lisen (Julia Jansson), som drabbats av en Krångelbacill lockar fram både goda och onda baciller. Julia Jansson fyller upp hela scenen med sin närvaro och blir nog ett ansikte vi får se i fler pjäser i framtiden.

De vilda bacillerna som försöker locka Lill Lisen till sena kvällar, godis och glass är långt mer lockande för publiken än de goda bacillerna, men sin lydighet och scoutkänsla. Kanske det är meningen så?

Några långsammare perioder till trots är det en fartfylld musikteater som Julia Westerberg lyckats bra med att båda skriva och regissera. Alla barn, ungdomar och vuxna sjunger, dansar och spelar bra.

Doktor Frisks mottagning är verkligen värd ett besök.

NINA SMEDS