2012 års Solveig-pris till Ann-Christine, Johan och Lisa

Ålandstidningen rapporterade från Solveiggalan (publicerat den 28 januari 2013):

Extra festlig premiär med prisutdelning

Premiären på "Smugglarkungen" blev lite extra festlig på grund av två saker; trion bakom musikteatern fanns på plats och kvällen avslutades med utdelning av Solveigstatyetterna, det åländska teaterpriset.

TEATER På första parkett satt på fredagen poeten Lars Huldén, som skrivit sångtexterna till "Smugglarkungen". Han har också varit inblandad i andra åländska teaterproduktioner.

- Ålänningarna gjorde det igen, sade han från scenen och applåderades.

Lasse Mårtensson levde med i föreställningen, sjöng och slog takten när hans välkända sånger sjöngs på scenen. Som den om Östersjön och Vilgot som minns alla sina båtar. Även Bengt Ahlfors, med rötter i Mariehamn, följde uppmärksamt med spelet och ibland såg han helt förtjust ut.

- Men det är inte vi som ska recensera, sade trion glatt i pausen.

Det var Alfons Röblom som genomförde den snabba utdelningen av årets Solveigpriser. Han trodde att Solveig Erikson i anden fanns med i salen.

Priset till ung teateramatör som fortbildar sig inom teater gick till Lisa Schåman, som studerar cirkus och dans i Stockholm. Hon var inte på plats för att ta emot priset men hälsade och tackade via ombud.

Den kvinnliga Solveigstatyetten, formgiven av Mia Arentz-Grastvedt, gich i år till Ann-Christine Karlsson, som ju stått på scenen just.

I motiveringen nämndes att pristagaren under många år tolkat varierande roller och att varje ord hon säger når fram till publiken. Hon är därtill en av de drivande krafterna i teaterföreningen.

Den manliga pristagaren blev Johan Mansnerus, som under ett stort antal uppsättningar sett till att ljud och ljus fungerar.

Efter vederbörliga blomsterhyllningar var så teaterkvällen slut. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Statyetten är formgiven av Mia Arentz-Grastvedt.

 

Motiveringarna för 2012 års Solveig-statyetter:ANN-CHRISTINE KARLSSON

”Ann-Christine har synts i en mängd roller sedan 1985. Hon är skicklig i sin replikföring och varje ord når fram till publiken. Hon behärskar såväl sensibla känsloyttringar som pompösa utbrott
och är också en drivande kraft inom Teaterföreningens verksamhet.”

– Jag är otroligt glad. Statyetten ska få en hedersplats i mitt hem, sa hon i sitt tacktal enligt Nya Ålands rapporter.

Läs mer om Ann-Christine Karlsson!

 

 

JOHAN MANSNERUS

”Johan är en stor tillgång bakom scenen sedan
årtionden tillbaka. Han lyser upp allas tillvaro och ser till att andra hörs. Säger aldrig nej till ett uppdrag och är pålitlig och alltid hjälpsam och delar gärna med sig av sina visdomsord med glimten i ögat.”


– För en gångs skull saknar jag ord. Tack, sa han när han mottog priset, enligt Nya Åland

Läs mer om Johan Mansnerus!