1926-2003

KARL-ERIK SUNDBERG

 

Karl-Erik Sundberg föddes i Svartsmara, Finström. Han utbildade sig till agrolog, något som kom väl till pass som banktjänsteman vid Ålandsbanken där hans specislområde inledningsvis blev just lantbruk. Han blev Ålandsbanken trogen fram till sin pensionering. Karl-Erik var gift med Harriet, f. Malmsjö. Sin första större insats på Teaterföreningens scen gjorde Karl-Erik Sundberg i JANE av W Somerset Maughan år 1961. Sedan följde rollerna slag i slag i pjäser. 

Under Ålandsutställningen år 1976 deltog föreningen med en nyskriven monolog – Elin – som framfördes av Karl-Erik. Den äldre kvinnan Elin från landet, klädd i luggsliten kappa och hattskrålla, blev genast en succé. Karl-Erik fick spela upp sin Elin i alla revyer som gavs t.o.m 90-talet, och vid många programaftnar. Hans Elin-texter var kluriga. Publiken tjöt av skratt.

 

Karl-Erik medverkade också i Kastelholmsspelen, bl.a. spelade han Lorden i William Shakespeares SÅ TUKTAS EN ARBIGGA. Vid sidan av Solveig Erikson var han den flitigaste skådespelaren på föreningens annexscen Blå Teatern, och medverkade redan vid invigningen år 1967 i MADAME DE STAEL av Valdemar Nyman. Andra pjäser som Karl-Erik medverkade i på Blå Teatern var bl.a. I HJÄRTAT AV PARIS av Barilye & Grede och ROMERSKA FEBERN av Edith Warthon.

 

År 1985 tog Karl-Erik över ordförandeskapet för Teaterföreningen efter Solveig Erikson, och han ledde Teaterföreningen fram till våren 1993, då han överlämnade klubban till undertecknad. Vi minns Karl-Erik som en mycket talangfull skådespelare. Han kunde axla roller i såväl komedier som dramer. Som ordförande var han lyhörd för den unga generationens önskemål, och uppskattad för sin hjälp-samhet och för sin godmodiga humor.

 

Skrivet av Robert Liewendahl för Teaterföreningens 90-årshistorik 2004