1911-2000

ADÈLE SUNDBLOM 

 

Adèle Sundblom föddes Söderlund i Sund Hulta. Hon var gift med framlidne Bror Sundblom, tidigare chefredaktör för Ålandstidningen och son till dess grundare; Julius Sundblom. Också Adèle Sundblom skrev för Ålandstidningen, främst reseberättelser och konstrecensioner, vilket speglade hennes intressen. Ett favoritresmål var Egypten.

 

Redan på 1940-talet medverkade Adèle Sundblom i flera av Teaterföreningens i Mariehamn uppsättningar. En av många skådespelarinsatser gjorde hon i succén JEPPE PÅ BERGET av Ludvig Holberg, i regi av Nanny Westerlund (1962-63). Hon var föreningens sekreterare åren 1957 – 1969, vilket bl.a. medförde att hon fick uppgiften att skriva den omfattande 50-årshistoriken, som föreningen gav ut jubileumsåret 1964. Åren 1985 – 1995 var hon föreningens revisor.

 

Adèle Sundblom var en van korrekturläsare vid Ålandstidningen och detta kom väl till pass när hon blev sufflös för Teaterföreningens i Mariehamn produktioner. En mer noggrann och outtröttlig sufflös har föreningen aldrig haft!  Hennes sista uppgift som sufflös blev i FARLIGA FÖRBINDELSER av Christopher Hampton och i regi av Robert Liewendahl (1990). Den sista rollen gjorde hon i Ebba Erikssons uppsättning TROLLKARLEN FRÅN OZ (1985).

 

Noggrannhet, uppriktighet, gladlynthet och humor; dessa var egenskaper som Adèle Sundblom besatte. Hennes breda litteraturkunskap kom väl till pass vid föreningens val av pjäser. Hon var en uppskattad berättare inte minst vad gäller åländsk historia, och hon delgav gärna sina minnen från barndomen i Sund, om företeelser, seder och bruk som annars varit glömda. Och var det någon som kunde berätta en historia, så var det Adèle Sundblom.

 

Skrivet av Robert Liewendahl för Teaterföreningens 90-årshistorik 2004