1915-1999

SOLVEIG ERIKSON 


  

Solveig Erikson var född Reinboth i Haag, Holland. Hon kom från en familj som hade stark kulturell bakgrund. Fadern var operasångare. Hon var mycket beläst och språkkunnig, och talade holländska, svenska, engelska, tyska och franska. År 1935 kom Solveig till Åland som lärare i engelska. Snart träffade hon Edgar Erikson, som skulle ta över rederiet efter sin far Gustaf Erikson. Solveig och Edgar gifte sig år 1937.

 

Teaterdebuten skedde med en liten roll i lustspelet ELIZA STANNAR av H V Esmond. På den tiden spelade Teaterföreningen i Ålands Lyceum, men när Mariehamns stadshus invigdes år 1939 kunde föreningen ta sin hemmascen i besittning. På stadshusscenen kreerade Solveig Erikson snart i allt större roller. Bland pjäser där hon spelat den kvinnliga huvudrollen kan nämnas FARS FÄSTMÖ av Tor Torstensson, GRAND HÔTEL av Paul Frank, EROTIK av Gustav Wied, EDVARDS BARN av M-G Sauvajon, TEATER av W Somerset Maugham, MARKISINNAN av Noel Coward, HEMSÖBORNA av August Strindberg och SPÖKTÅGET av Arnold Ridley. Solveig Erikson valdes till Teaterföreningens ordförande år 1956 och som sådan verkade hon ända fram till år 1985.

 

För Solveig var det viktigt att alla skulle trivas , från ljudteknikerna till skådespelarna. Hon lärde att allt var ett teamwork och var inte främmande för något arbete vare sig det gällde att regissera, skura golv, måla kulisser eller diska. Seriöst var det alltid och ordning skulle det vara. Kvalitetstänkandet var viktigt för Solveig och hon sparade därför inte på krafterna när det gällde föreningens uppsättningar. Allt från skådespelarinsatser och scenografi till ljussättning och kostymer skulle vara så professionellt som det bara var möjligt.

 

Solveig Eriksons kunskap var viktig inte minst vad gällde pjäsval, och hon översatte själv pjäser, bland annat från franska. Riktigt i sitt esse var Solveig då VITA HÄSTEN sattes upp. Hon älskade operetter. Genom Solveigs försorg kom Kastelholmsspelen igång igen år 1960. På Kastelholm spelade hon bl.a. drottning Fredrika i Lars Forsells GALENPANNAN. En Solveig-innovation som låtit tala om sig var uppsättningen av Valdemar Nymans DJÄVULSDANSEN vid Notvikstornet i Bomarsund år 1970. Här fick Solveig det kärleksfulla namnet Verkmästarn bland teaterfolk, eftersom hon ihärdigt tog i var helst det behövdes. För Solveig fanns det inget ”vi gör det i morgon”, det som gällde var ”nu” om det så skulle repeteras eller målas till fem på morgonen.

 

År 1967 kunde Teaterföreningen efter Solveigs initiativ ta Blå Teatern i besittning. Det var en liten, intim teater som var inrymd i GE-kontorets källarplan. Premiärpjäsen blev Valdemar Nymans MADAME DE STAEL, där Solveig spelade den krävande titelrollen mot Karl-Erik Sundberg som hennes unge älskare. Den åländska teaterpubliken minns också Solveig i flera stadshusrevyer där hon gjorde både Marlene Dietrich och Zarah Leander.

 

Solveig Erikson bidrog väsentligt till Teaterföreningens dräktförråd. Genom sina kontakter kunde föreningen glädjas över donationer såväl från Kgl Operan i Stockholm som Svenska teatern i Helsingfors. År 1985 beslöt Teaterföreningen att åter sätta upp MADAME DE STAEL. Den spelades i Blå Teatern och vid en nordisk teaterfestival på Island. Även denna gång spelade Solveig titelrollen, men nu mot Robert Liewendahl som den unge älskaren. MADAME DE STAEL blev Solveigs sista roll. Är det en ödets nyck att de personer som spelade Solveigs älskare år 1967 och 1985 också blev föreningens ordföranden?

 

Sin allra sista kulturinsats gjorde Solveig för bildandet av Sällskapet Gustafs skål vid Svenska konsulatet i Mariehamn år 1998. I en vagn som drogs genom staden satt hon majestätiskt klädd i 1700-talsdräkt tillsammans med den svenske konsuln Sven Dahlin. En sista vink till folket från en glad och lycklig Solveig. Och en värdig sorti. För åländsk teaters Grand Old Lady.

 

Skrivet av Robert Liewendahl till Teaterföreningens 90-årshistorik 2004

 

Produktioner (urval):

Madame de Stael - 1986

Romerska febern - 1983

Operetten Mariza - 1981

Orkestern - 1980

Romerska febern - 1978

Robin Hood - 1976

Operetten Vita Hästen - 1976

Prickskyttarna - 1974

Mandarinrummet - 1974

Kväll på Blå Teatern - 1972

Spöktåget - 1972

Hans och Greta - 1972

I hjärtat av Paris - 1970

Markurells i Wadköping - 1968

Madame de Stael - 1967

Sea Side Story - 1965

Galenpannan - 1965

Så tuktas en arbigga - 1964

Jane - 1961

Hemsöborna - 1960

Bonaventura - 1956

Markisinnan - 1953

Teater - 1952

Erotik - 1948

Baldevins bröllop - 1944

Grand Hôtel - 1942

Vinet - 1941

 

 

 

Solveig regisserar på Stadshuset. Vi torde skriva 1950/60-tal.