1921-1998 

ERIC EKSTRÖM


 

Eric Ekström föddes i Borgå och flyttade till Åland år 1937. Efter studier vid lantbruksskola med där påföljande trädgårdspraktik, blev han inkallad och var pansarförare i kriget.

Efter kriget blev han jordbruksinspektör och senare förvaltare på sjöfartsrådet Gustaf Eriksons egendom på Styrsö. Efter 39 år i Rederiaktiebolaget Gustaf Eriksons tjänst gick han i pension.

Han var initiativtagare till Ålands guideklubb och var själv en flitig guide i över 40 år, såväl på Åland som runt om i Europa.

 

Eric Ekström debuterade i Teaterföreningens i Mariehamn uppsättning av TIMMERFLOTTARNA av Teuvo Pakkala år 1957 i regi av Toivo Hämäläinen. Hans favoritroll var dagdrivaren Mengo i FÅRAKÄLLAN av Lope de Vega. Den spelades på Kastelholms slott år 1962 i regi av Sture Djerf. Ett minnesvärt porträtt gjorde Eric också som John Silver i SKATTKAMMARÖN av R L Stevenson (1963). Regissör var föreningens dåvarande ordförande, Solveig Erikson. John Silvers/Erics träben finns fortfarande kvar i föreningens rekvisitaförråd!

 

Till Festspelen på Kastelholm återkom han år 1965, och då i Lars Forsells GALENPANNAN i regi av Carl Mesterton. Den filmades av Finlands TV. Samma år medverkade han i Tio små negerpojkar av Agatha Christie på Stadshuset i regi av Einar Karlsson.

 

Tillsammans med Ebba Eriksson skrev Eric Ekström texter till ett tiotal revyer. Det var slagkraftiga texter som verkligen gick hem hos publiken. Han blev ledamot i Teaterföreningens styrelse år 1973 och kvarstod som sådan ända till år 1984.

 

Efter Eric Ekströms bortgång har det varit tunnsått med revyer inom Teaterföreningens repertoar. Revytextmakare saknas. För det är svårt att skriva roliga och intelligenta texter, men det var något som Eric Ekström behärskade tillfullo!

 

Skrivet av Robert Liewendahl för Teaterföreningens 90-årshistorik 2004.